Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: semper fidelis » 11 kwie 2015 18:38

Witam,

Bylbym wdzieczny jezeli ktos by mi mogl wytlumaczyc dlaczego Labview wyrzuca mi blad 1073:
This property is writable only when the VI is in edit mode, or this method is available only when the VI is in edit mode. Refer to the KnowledgeBase for more information about this error.
Gdy probuje przy pomocy Invoke node -> Copy data skopiowac moja tablice (Multicolumn listbox) do schowka tak by pozniej mozna ja wkleic? To samo co dzieje sie kliknieciu prawym klawiszem i Copy data - wtedy wszystko jest w porzadku, tylko to Invoke node cos nie, gdzie robie blad?

I o co chodzi z tym ze jest dostepna tylko kiedy jest "Edit mode"? I co to wogole jest znaczy ze Vi jest w edit mode? To jest moment kiedy aplikacja nie jest uruchomiona? Co mi wtedy z Property/Invoke node jak aplikacja nie jest w trybie Run?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Paco_MS
Posty: 43
Rejestracja: 25 paź 2011 15:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: Paco_MS » 12 kwie 2015 20:01

Edit mode/Run mode zmienia się w opcji OPERATE menu głównego.
Run mode pozwala tylko uruchamiać program.

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: semper fidelis » 14 kwie 2015 08:05

Witam,

Rozwiazalem to inaczej, zapisuje sobie obraz terminala jako PNG przy pomocy Get Image oraz bloczku Write PNG file, co i tak nie wyjasnia mojego pytania dlaczego Copy data z Invoke node nie jest mozliwa?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 916
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: Pitol » 14 kwie 2015 10:36

A możesz wstawić kawałek kodu z tym Invoke Node? Próbuję odtworzyć Twój problem ale coś mi nie idzie...
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: semper fidelis » 14 kwie 2015 20:54

Chodzi mi o sytuacje jak w zalaczniku.

Invoke node uruchamiane przez klikniecie klawisza Copy data ktory w zamysle moim powinien dzialac tak samo jak przy kliknieciu prawym klawiszem na Multicollumn listbox -> Copy data czyli kopiowac do clipboard obrazek terminala jednak jest blad 1073 ktorego nie moge zrozumiec.
Załączniki
Bez tytułu.png
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015 20:54 przez semper fidelis, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

pawhan11
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: pawhan11 » 14 kwie 2015 21:49

Scripting nie zadziała na vi który sie wykonuje.

Możesz zastapić tego listboxa tabelą, tam jest metoda co ksportuje dane do schowka.
Jeśli koniecznie musisz to zrobić z listboxa to wyciągnij wartości, zamień na sringa i wtedy do pulpitu

Obrazek
CLS - Certified LabVIEW Student

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: semper fidelis » 14 kwie 2015 22:46

Dzieki za pomoc.

Jednakze jak powiedzialem juz sobie poradzilem (innej metody uzylem, nawet kilku bo dane kopiuje tez do excela lub tez wlasnie jako sam tekst do clipboard podobnie jak w podanym przykladzie, teraz chcialbym zrozumiec o co dokladnie chodzi z tym bledem.

Moglbys troche jasniej opisac "scripting nie dziala na vi ktory sie wykonuje"? W jakich przypadkach ten invoke node Copy data by dzialal? Bo jesli nie na VI ktory sie wykonuje to na jakich?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

pawhan11
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: pawhan11 » 14 kwie 2015 23:16

Chodzi o to że za pomocą skryptów możesz napisać program który gdy sie wykona zrobi coś innego z VI który jest w stanie edycji.

Teraz ta metoda nie wywali błędu bo funkcja którą edytujemy nie jest włączona.
Obrazek

Z ciekawości możesz poszperać jak działa QuickDrop albo Xnodes. LAVAchyba najlepsze miejsce:
https://lavag.org/forum/17-vi-scripting/

Masz prosty przykladzik. Wlacz sobie empty.vi a potem wlacz i uruchom main.vi i zobacz co sie zrobiło w empty.vi.
Załączniki
test.zip
(18.25 KiB) Pobrany 126 razy
CLS - Certified LabVIEW Student

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: semper fidelis » 15 kwie 2015 19:59

Moglbys w wersji 2013 wrzucic kod?

Skryptowanie skryptowaniem, ale opcja copy data jest dostepna podczas dzialania programu po kliknieciu prawym przyciskiem myszki na dany terminal, dlatego wiec to jest niemozliwe programowo w sposob prosty i oczywisty ktory ja staram sie wykonac?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

pawhan11
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Error 1073 podczas "Copy data" z uzyciem Invoke node

Post autor: pawhan11 » 15 kwie 2015 21:31

Kurde, jak zacząłem grzebać to nie wiem z czego to wynika :D Nie doszukałem się jakiegoś dokładniejszego opisu jak te funkcje ładują coś do pulpitu.

Tutaj ktoś ruszył ten temat:
https://lavag.org/topic/13921-export-co ... clipboard/

Pogrzebałem i w taki sposób mi o dziwo działa bez problemu :D :
Obrazek
CLS - Certified LabVIEW Student

ODPOWIEDZ