Strona 1 z 2

Slownik dla string

: 27 sty 2015 16:32
autor: semper fidelis
Witajcie,

Spotkal sie ktos kiedys z czyms w rodzaju slownika w labview? Chodzi mi np o sprawdzanie poprawnosci pisowni danego string w jezyku angielskim?

Slownik dla string

: 27 sty 2015 20:19
autor: dzojstik22
Witam,
chodzi Ci o słownik czy weryfikator pisowni? Kiedyś słownik robiłem i wykorzystałem do tego dwie macierze. Jedna macierz zawierała słówka polskie druga macierz angielskie. Użyłem kontrolki search 1D array aby przeszukiwać macierz czy wyraz istnieje. Ta kontrolka ma taką właściwość, że pokazuje pozycję czyli linijkę w której znajdzie wyraz. Ten sygnał w postaci liczby szedł do drugiej ikony Index array i wyciągał z drugiej macierzy drugi wyraz. Mam nadzieję że to dobrze opisałem- jak coś pokręciłem to niech koledzy mnie poprawią bo pisałem z głowy. To jest taka baza danych z epoki kamienia łupanego ale może Cię jakoś naprowadzi na rozwiązanie.

Slownik dla string

: 27 sty 2015 21:08
autor: semper fidelis
Nie no, zle sie wyrazilem chodzi mi o cos bardziej zaawansowanego, nie o tlumaczenie slowek ktore sobie powspisywalem do tablicy. Chodzi mi sprawdzenie pisowni i gramatyki, cos co wykryje literowki np, o cos takiego jak piszesz post na forum podkresla wyrazy jezeli nie uzyjesz polskich znakow lub napiszesz z bledem ortograficznym. Szukam bardziej biblioteki ktora miala by w sobie slownik.

Re: Slownik dla string

: 28 sty 2015 09:16
autor: pawhan11
VI Analyzer Toolkit ma coś takiego.

http://labviewartisan.blogspot.com/2012 ... bview.html

Re: Slownik dla string

: 28 sty 2015 09:20
autor: eMeF
Polecam VI Analizer test Spell Check (Documentation -> User -> Spell Check)

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... F50077747E

Slownik dla string

: 29 sty 2015 10:57
autor: Jamal79
Tia, ma ale kosztuje 3K...

Pobaw sie skryptami moze cos ciekawego znajdziesz, zobacz Activ iksy i Frameworki.
Nasze forum uzywa tej "calssy" do obslugi tekstowej. Moze jakos to wykozystasz...
<table class="tablebg" width="100%" cellspacing="1">


PS. chcesz to miec do pracy nad programem, czy dla uzytkownika, na GUI??

Re: Slownik dla string

: 29 sty 2015 11:15
autor: eMeF
W linku który zamiescilem powyzej jest podlink do

http://www.ni.com/example/28180/en/, gdzie znajdziesz Spell_Checker.llb, ktora bazuje na Active X (nigdy nie uzywalem)

Slownik dla string

: 29 sty 2015 16:29
autor: semper fidelis
Ta biblioteke sciagnolem tylko nie bardzo wiem jak ja wykorzystac, nie ma ktos przypadkiem uzytego tego w swoim jakimkolwiek programie?
Edit: OK, mozna powiedziec ze wiem jak z tego skorzystac, tylko ze to wymaga zainstalowanego Office na komputerze z Word i to jest teraz duza wada...chyba ze da sie po prostu umiescic jakis slownik na dysku i za jego pomoca sprawdzac pisownie?

Chodzi o GUI nie o prace nad programem, uzytkownik wpisuje text w jezyku angielskim zapisuje go do pliku, chcialbym sprwadzac czy nie robi bledow zeby ktos kto bedzie czytal nie mogl zrozumiec co chcial napisac.

Re: Slownik dla string

: 29 sty 2015 19:46
autor: jogurt_owocowy
Możesz użyć do tego Aspella.

Szybki start dla Windows:
1. Zainstaluj windowsowy port Aspella i słowniki, których potrzebujesz stąd.
2. Zawołaj Aspella za pomocą System Exec (vi w załączniku):
Aspell example.png
Aspell example.png (37.28 KiB) Przejrzano 8432 razy

Re: Slownik dla string

: 30 sty 2015 18:40
autor: semper fidelis
Zobaczcie zalaczona czesc biblioteki, zaladujcie plik z tekstem np: "Thsi si tets of the softwrae." tzn z bledami, teraz active X fajnie zalatwia sprawe otwiera nawet slownik office i decydujemy czy chcemy uzyc innego slowa czy nie i zastepuje aktualny plik nowymi danymi. Moje pytanie co jesli ktos nie ma zainstalowanego office na komputerze? Czy istnieje jakis dodatek ktory mozna zainstalowac zeby to dzialalo bez office? O takie cos mi chodzi u mnie dziala, jednak nie kazdy moze sobie pozwolic zeby miec office niestety...

Re: Slownik dla string

: 01 lut 2015 19:33
autor: jogurt_owocowy
co jesli ktos nie ma zainstalowanego office na komputerze?
Nie będzie działać.
Czy istnieje jakis dodatek ktory mozna zainstalowac zeby to dzialalo bez office?
Na 99% nie ma czegoś takiego.

Re: Slownik dla string

: 05 lut 2015 16:50
autor: semper fidelis
Hmm, szkoda ze nie ma nic takiego do active x zeby spellcheck dzialal bez office, ale teraz w sumie wpadlem na pomysl, ze aspell ktory podales moze mi sprawdzac text ktory sam podziele na wyrazy i bedzie kazdy wyraz sprawdzac po kolei, jezeli trafi na jakis ktory mozna poprawic pokaze okienko z mozliwosciami. Sprobuje cos zdzialac i zaprezentuje, pytanie czy mozna dodawac slowka do aspellowskiego slowanika?

Re: Slownik dla string

: 06 lut 2015 00:35
autor: jogurt_owocowy
aspell (...) moze mi sprawdzac text ktory sam podziele na wyrazy i bedzie kazdy wyraz sprawdzac po kolei
Aspell ma dużo większe możliwości niż - pokazane w przykładzie - sprawdzanie pojedynczego słowa. Możesz m.in. sprawdzać wiele słów naraz (patrz przykład na końcu).
czy mozna dodawac slowka do aspellowskiego slowanika?
Tak -> KLIK
Przykład sprawdzania kilku słów jednocześnie:

command line
cmd /c echo Thsi si tets of the softwrae | aspell pipe --master=en

standard output
@(#) International Ispell Version 3.1.20 (but really Aspell 0.50.3)
& Thsi 23 0: This, Thai, Thais, Thus, Thia, Th's, Thesis, Thain, His, Tis, RSI, Thu, Thin, Tho, Hts, These, Those, Si, Th, HS, Chis, Phis, Ts
& si 73 5: Si, SO, Sir, Sui, sci, sir, so, is, S, s, SDI, Sib, Sid, Sig, Sim, sic, sin, sip, sis, sit, ski, AI, DI, Di, I, i, six, Ci, SA, SE, SS, SW, Se, xi, RSI, psi, SC, SD, SF, SJ, SK, ST, Sb, Sc, Sm, Sn, Sp, Sr, St, sf, sq, st, Bi, GI, HI, Hi, Ki, Li, MI, Ni, RI, Ti, VI, Vi, WI, bi, hi, ii, mi, pi, sh, ti, vi
& tets 29 8: teats, test, tents, tests, texts, tats, tits, tots, tuts, stets, Tess, teas, tees, bets, gets, jets, lets, mets, nets, pets, sets, tels, tens, vets, wets, totes, tarts, teat's, torts
*
*
& softwrae 14 20: software, softwares, softer, sifters, sifter, stare, software's, straw, striae, soften, softies, softs, soft, softener

Re: Slownik dla string

: 07 lut 2015 10:22
autor: semper fidelis
Dodawales moze slowa przez ta komende?

aspell --lang=«lang» create master ./«base» < «wordlist»

Nie bardzo mi dziala nawet jezeli probuje to zrobic przez linie komend.

Np. --lang=en create master ./"C:\Program Files (x86)\Aspell\dict\en_GB-only.rws" < slowo
i wyskakuje ze nie moze znalesc okreslonego pliku...chyba ze uzywam zlego pliku?

Re: Slownik dla string

: 08 lut 2015 13:53
autor: jogurt_owocowy
Użyj polecenia

Kod: Zaznacz cały

aspell --lang=en create master ./en-custom.rws < custom.wordlist
, gdzie custom.wordlist jest nazwą/ścieżką do pliku z dodawanymi słowami w formacie
słowo1
słowo2
słowo3
...