Slownik dla string

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Slownik dla string

Post autor: semper fidelis » 10 lut 2015 16:10

Probowalem jak napisales, tworzy plik en-custom.rws w folderze bin. Ale jak sprawdzam pozniej to slowo ktore wlasnie dodalem: echo slowo | aspell pipe --master=en to wyswietla mi mozliwe podpowiedzi w ktorych nie ma wlasnie dodanego slowa, pomozesz?

Wszystko by bylo fajnie, chcialbym nieznalezione slowa dodawac do glownego slownika angielkiego jak mi to zadziala zaimplementowac to w Labview jako slownik sprawdzajacy string, czyli generalnie to co chcialem.
To create an individual main word list from a list of words use the
command

aspell --lang=«lang» create master ./«base» < «wordlist»

where «base» is the name of the word list and «word list» is the list of
words separated by white space.
Niby tak robie jak jest napisane w instrucji, ale cos chyba teraz z tym czytaniem z en-custom jest nie tak?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Slownik dla string

Post autor: jogurt_owocowy » 12 lut 2015 05:20

Ale jak sprawdzam pozniej to slowo ktore wlasnie dodalem: echo slowo | aspell pipe --master=en to wyswietla mi mozliwe podpowiedzi w ktorych nie ma wlasnie dodanego slowa
Wskaż mu swój słownik za pomocą
echo slowo | aspell pipe --master=en-custom.rws
Tutaj znajdziesz wskazówki, w jaki sposób Aspell wybiera właściwy słownik, a nieco niżej - jak zmusić go, żeby używał kilku naraz.
Wszystko by bylo fajnie, chcialbym nieznalezione slowa dodawac do glownego slownika angielkiego jak mi to zadziala zaimplementowac to w Labview jako slownik sprawdzajacy string
Będzie fajnie - jesteś już blisko!

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Slownik dla string

Post autor: semper fidelis » 12 lut 2015 12:50

Zalaczam projekt programiku do sprawdzania slownictwa, ktory z pomoca kolegi jogurt_owocowy zaimplementowalem w Labview.

Niestety nie ma w nim tego o co ostatnio pisalem czyli jak dodawac slowniki z ktorych Aspell korzysta z wykorzystaniem komendy, dlatego tez do poprawnego dodawania slowek do slownika angielskiego nalezy otworzyc plik en.multi w folderze dict w np notatniku i dodac "add en-custom.rws", powiinen wygladac mniej wiecej tak:

# Generated with Aspell Dicts "proc" script version 0.50.1
strip-accents true
add en-only.rws
add en_GB-only.rws
add en-custom.rws

Dzialanie:

Program sprawdza string (slowo lub tez ciag slow) pod katem pisowni i gramatyki, wpisywany jest w aspell check main.vi (trzeba okienko powiekszyc, bo to robione pod katem subvi wiekszego programu). Niepoprawne slowa zosatna wyswietlone wraz z mozliwymi podpowiedziami w listbox. Change one zmienia aktualne slowo na to ktore zostalo wybrane z listbox (lub przez dwukrotne klikniecie). Add to dictionary, dodaje do slownika dane slowo, natomiar ignore all przerywa dalsze sprawdzanie.

Do poprawnego dzialania nalezy tez wybrac Working directory czyli folder bin w folderze Aspell.
Załączniki
aspell.rar
(48.56 KiB) Pobrany 122 razy
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

ODPOWIEDZ