skala w Waveform Chart

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

skala w Waveform Chart

Post autor: Prorok » 16 kwie 2014 13:50

Witam,

jak zrobic w Waveform Chart - Scope Chart aby skala na osi X z kolejnym wykresem nie zmienała się i była wpisana na stałe ?.

pozdro

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 924
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

skala w Waveform Chart

Post autor: Pitol » 16 kwie 2014 14:11

Wydaje mi się, że nie ma banalnego rozwiązania, które sprowadzałoby się do paru kliknięć (ale mogę się mylić).
Można próbować zmusić wykres do rozpoczynania od 0 każdego cyklu, ale nie widzę w tym sensu.
Zamiast tego proponowałbym przerzucić się na Waveform Graph, który można zdecydowanie łatwiej kontrolować.

EDIT:

Na upartego można. Trochę więcej niż parę kliknięć, ale działa. Mimo wszystko wolałbym to zorganizować jako Waveform Graph.
Waveform Chart ustawiony jest na 100 próbek (Chart History Length). Skala wykresu jest ustawiona 0-99.
WC.PNG
WC.PNG (10 KiB) Przejrzano 3877 razy
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
J.Sz
Posty: 34
Rejestracja: 09 sty 2014 11:31
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Gliwice

skala w Waveform Chart

Post autor: J.Sz » 16 kwie 2014 14:33

Kliknij prawym przyciskiem na indicator chartu, najedz myszką na create >> property node >> X scale, lub Y scale w zależności którą chcesz modyfikować odszukaj Range i wybierz: Maximum minimum i minor increment (ustaw go na 0).
Wyłącz też auto-skalowanie osi.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło.
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 924
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

skala w Waveform Chart

Post autor: Pitol » 16 kwie 2014 14:46

A sprawdziłeś jak to zadziała? Nie sprawdziłeś i piszesz głupoty.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
J.Sz
Posty: 34
Rejestracja: 09 sty 2014 11:31
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Gliwice

skala w Waveform Chart

Post autor: J.Sz » 16 kwie 2014 15:36

Masz racje, nie działa :( Przepraszam i obiecuje poprawę.
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: skala w Waveform Chart

Post autor: Prorok » 17 kwie 2014 10:52

Pitol pisze:Wydaje mi się, że nie ma banalnego rozwiązania, które sprowadzałoby się do paru kliknięć (ale mogę się mylić).
Można próbować zmusić wykres do rozpoczynania od 0 każdego cyklu, ale nie widzę w tym sensu.
Zamiast tego proponowałbym przerzucić się na Waveform Graph, który można zdecydowanie łatwiej kontrolować.

EDIT:

Na upartego można. Trochę więcej niż parę kliknięć, ale działa. Mimo wszystko wolałbym to zorganizować jako Waveform Graph.
Waveform Chart ustawiony jest na 100 próbek (Chart History Length). Skala wykresu jest ustawiona 0-99.
WC.PNG
Dzięki,

fajnie to działa. Czy mógłbyś tez pokazać jak to zrobić na Waveform Graph ? Tak dla porównania i poznania przewagi tego rozwiązania.

pozdro

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 924
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: skala w Waveform Chart

Post autor: Pitol » 17 kwie 2014 14:44

Jeżeli chodzi o Waveform Graph to tak naprawdę nic nie musisz robić, by uzyskać taką funkcjonalność (czyli stałe wartości na osi X).

Zacząć by trzeba od różnic między Chart i Graph.
Chart to tak naprawdę bufor, który ma określony rozmiar (Chart History Length).
Do bufora możemy podawać pojedynczą wartość (tak jak w moim przykładzie), tablice, klastry, itd (polecam zajrzeć do pomocy). Jeśli podamy więcej wartości (np. z tablicy) to po prostu bufor zostanie wypełniony tymi elementami.
Jeśli bufor się przepełni to najstarsze dane są nadpisywane lub kasowana cała zawartość bufora (w zależności od trybu: Strip/Scope/...).

Natomiast Graph wyświetla na raz cały zestaw danych, co oznacza, że musisz za każdym razem dostarczyć całą tablicę danych.
Aby zmienić wyświetlane dane musisz manipulować całą tablicą.

Świetne porównanie jest dostępne tutaj: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... BA00007657

Oba rozwiązania mają swoje zalety/wady więc nie ma co na siłę pakować się w jedno rozwiązanie.
W Twoim przypadku Graph wydaje się naturalną propozycją, jednakże wszystko zależy od tego jak generujesz dane.

Gdyby nie to, że chcesz osiągnąć efekt Scope z Waveform Chart to rozwiązanie bazujące na Waveform Graph składało by sie tylko z tablicy danych i kontrolki Waveform Graph.
Żeby uzyskać taki sam efekt wizualny (czyli dane "zerowane" po przepełnieniu) trzeba trochę się pobawić tablicą danych.
Nie jest to idealne rozwiązanie (ma jednego buga, ale nie chce mi się poprawiać), ale mniej więcej pokazuje ideę.
WCWG.PNG
WCWG.PNG (24.52 KiB) Przejrzano 3814 razy
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

ODPOWIEDZ