Symulacja RS 232

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Symulacja RS 232

Post autor: Prorok » 23 mar 2012 10:49

Witam,

mam taki problem. Muszę zasymulować urządzenie które będzie generowało określone dane pomiarowe i wysyłało je poprzez RS 232 z protokołem transmisji MdbusRTU. Po drugiej "stronie" będzie fizycznie urządzenie odbierające i wyświetlające te dane. Podpowiedzcie jak sie do tego zabrac ?

pozdro

MicMac89
Posty: 122
Rejestracja: 05 wrz 2011 20:40
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Symulacja RS 232

Post autor: MicMac89 » 23 mar 2012 11:37

Po drugiej "stronie", czyli zamierzasz generować dane w LabVIEW, połączyć się fizycznie kablem z urządzeniem odbierającym i z nim komunikować po RS-232?
Certified LabVIEW Associate Developer

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: Symulacja RS 232

Post autor: Prorok » 23 mar 2012 11:42

Dokładnie tak, do tego muszę symulować kilka urządzeń.

MicMac89
Posty: 122
Rejestracja: 05 wrz 2011 20:40
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Symulacja RS 232

Post autor: MicMac89 » 23 mar 2012 12:18

Tych kilka urządzeń ma pracować równolegle, czy też zamierzasz się między nimi przełączać, chodzi mi o fizyczne połączenie się z tymi urządzeniami.
Co do protokołu komunikacyjnego to proponuję zapoznać się z informacjami z tej strony: http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/201711 . Jak rozumiem problem tkwi obecnie w połączeniu się z dowolnym z urządzeń?
Certified LabVIEW Associate Developer

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Symulacja RS 232

Post autor: Prorok » 23 mar 2012 14:04

Witam
Może parę słów o całym projekcie gwoli rozjaśnienia. Mam za zadanie wykonać symulatory kilku urządzeń. Urządzenia magą być zarówno "masterem" jak i "slavem". Symulatory powinny oczywiście posiadać funkcje urządzeń rzeczywistych . Wyobraziłem sobie to w ten sposób, że zrobię dwie niezależne aplikacje LV z możliwością wyboru w każdej z nich typu urządzenia. Następnie zadam w symulatorze typu „master” parametry do wysłania. W drugiej aplikacji ustawię urządzenie typu „slave” i będę odbierał zadane parametry. Jeżeli parametry będą odbierane poprawnie to w miejsce symulatora „slave” wepnę rzeczywiste urządzenie. Ponownie wyślę wartości pomiarowe z symulatora i odczytam w urządzeniu rzeczywistym Jeżeli przesłane z symulatora wartości zostaną właściwie odczytane na urządzeniu rzeczywistym to uznam że urządzenie rzeczywiste jest OK, przynajmniej w tej części, itd. chciałbym miec mozliwość wysyłania parametrów z symulatora do kilku urządzeń rzeczywistych jednocześnie. Finalnie, symulatory powinny służyć to oceny poprawności działania urządzenia rzeczywistego. Nie wiem czy ta koncepcja jest w ogóle właściwa ;).

pozdro

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: Symulacja RS 232

Post autor: Prorok » 11 kwie 2012 14:43

Witam,

podpowiedzcie, czy taka koncepcja jest wogóle realna ? Do jakiej struktury to najlepiej przypasować ? Będę wdzięczny za podpowiedzi

AGF
Posty: 109
Rejestracja: 26 lut 2010 13:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Symulacja RS 232

Post autor: AGF » 11 kwie 2012 23:04

Twoja koncepcja jest oczywiście w porządku. Jest realna. Teraz musisz się zastanowić jak ją wykonać. Czy każdy slave ma być niezależnym programem, czy raczej jeden program emulujący N slave, analogicznie z master. Jeżeli wszystkie "urządzenia" (jednego typu, np. slave) mają działać na jednej magistrali to narzuca się implementacja wszystkich (np. slave) w jednym programie, w maszynie stanów i w architekturze typu producent-konsument. Oczywiście przed wszystkim obowiązkowo trzeba się zapoznać z toolem do modbus proponowanym przez MicMac89.

Pozdrawiam
Andrzej

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: Symulacja RS 232

Post autor: Prorok » 12 kwie 2012 23:01

Witam,

dzięki za odpowiedz i zainteresowanie ale co masz na mysli "zapoznać z toolem do modbus proponowanym przez MicMac89" ? :)

pozdro

MicMac89
Posty: 122
Rejestracja: 05 wrz 2011 20:40
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Symulacja RS 232

Post autor: MicMac89 » 13 kwie 2012 17:19

W moim drugim poście proponowałem zapoznać się z informacjami nt. implementacji protokołu Modbus w LabVIEW.
Certified LabVIEW Associate Developer

AGF
Posty: 109
Rejestracja: 26 lut 2010 13:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Symulacja RS 232

Post autor: AGF » 13 kwie 2012 20:16

Noto kolega MicMac89 już odpowiedział :D

ODPOWIEDZ