Program na caly ekran

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Poca9
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2003 00:00
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Program na caly ekran

Post autor: Poca9 » 22 kwie 2004 12:48

Hej !
Jak mozna zrobic zeby program po uruchomieniu otwieral sie na calej powierzchni ekranu ? :oops:

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1315
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Właściwości pliku VI

Post autor: bogdani » 22 kwie 2004 13:43

Witaj
Można to ustawić we właściwościach Vi File >> VI Properties... (Ctrl+l). Następnie należy wybrać kategorię Window Size, która odpowiada ustawieniom okna programu podczas jego działania. Należy zaznaczyć Size the Front Panel to the Width and Height of Entire Screen co spowoduje dopasowanie okna do wielkości całego ekranu. Opcja Maitain Proportions of Window fo Different Monitor Resolutions odpowiada za utrzymanie proporcji okna przy różnych rozdzielczościach wyświetlania na monitorze. Ostatnia opcja Scale All Objects on Front Panel as the Window Resizes powoduje, iż przy dopasowywaniu okna do wielkości ekranu skalowane są od razu obiekty znajdujące sie na panelu użytkownika. Można też ustawić minimalną wielkość okna podając odpowiednie wartości w polach Minimum Panel Size.
Chyba to wystarczy :)
Pozdrawiam bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek

th3v
Posty: 7
Rejestracja: 13 maja 2004 00:00
Kontakt:

Post autor: th3v » 18 maja 2004 22:49

A jesli to co co bogdani podal nie wystarczy i chcialoby sie NA CALY ekran, tak by przykryc wszystko co na nim sie znajduje, czyli taki dokladny FULLSCREEN, to pod windowsem mozna wywolac przez Call Library Function Node windowsowa Biblioteke User32.dll i odczytac przez funkcje API GetSystemMetrics() parametry ekranu oraz wykorzytac te informacje i ustawic odpowiednio parametry Propery Node->VI->Front Panel Window->Panel Bounds. Najlepiej ustawic tez skalowanie i proporcje o ktorych pisal bogdani i bedzie smigac na kazdym kompie w fullscreenie.
-- Pozdrawiam, th3v

ODPOWIEDZ