Histogram

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
teslabox
Posty: 80
Rejestracja: 24 mar 2010 15:27
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Histogram

Post autor: teslabox » 18 sie 2011 14:37

Witam wszystkich Forumowiczów!

Potrzebuję zrobić histogram występujących częstotliwości. Do tego celu zrobiłem VI, który generuje sygnały i tworzy z nich wykres rozkładu mocy w funkcji częstotliwości. Teraz chciałbym rejestrować na histogramie jak często pojawiają się dane częstotliwości sygnału. Ten bloczek, który używam (Histogram.vi) nie działa jak się spodziewałem i kombinuję już dłuższy czas, ale nie mogę wpaść na dobrą drogę, dlatego proszę o pomoc w tym temacie.
Załączniki
Separacja DC.vi
(43.38 KiB) Pobrany 110 razy

PiDi
Posty: 612
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Histogram

Post autor: PiDi » 18 sie 2011 14:41

teslabox pisze:Ten bloczek, który używam (Histogram.vi) nie działa jak się spodziewałem
A jak się spodziewałeś? Bo jak na moje oczekiwania on działa zupełnie dobrze.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

teslabox
Posty: 80
Rejestracja: 24 mar 2010 15:27
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Histogram

Post autor: teslabox » 18 sie 2011 14:53

Jeśli na wykresie rozkładu mocy widać dwa prążki, to wg mnie na histogramie powinny budować się słupki tylko w dwóch miejscach, a nie w słupku zerowym... (źle myślę?)

PiDi
Posty: 612
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Histogram

Post autor: PiDi » 18 sie 2011 17:24

Nie, skoro robisz histogram wartości, to znakomita większość tych wartości znajduje się w okolicach zera - dokładnie odwrotnie niż mówisz. Masz dwa wąskie słupki na wartości Y, czyli dwa punkty do histogramu na Y, a cała reszta na 0. Postaw sobie breakpointa po obliczeniu widma mocy i zobacz, jak się to zmienia krok po kroku i do czego zmierza.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

teslabox
Posty: 80
Rejestracja: 24 mar 2010 15:27
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Histogram

Post autor: teslabox » 19 sie 2011 08:12

Ha! Już kumam. Jak mam powiedzmy 500 przedziałów i tylko w dwóch coś jest "niezerowego", to w pozostałych 498 będą zera...Zatem 2/489 = bardzo mało.

ODPOWIEDZ