migajaca dioda

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
honda
Posty: 210
Rejestracja: 18 lis 2008 14:13
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

migajaca dioda

Post autor: honda » 11 gru 2008 11:22

witam
mam takie pytanie. chcialbym tak posterowac dioda tak aby dla jednego stanu zapalala się, dla drugiego gasla a dla trzeciego migala ;).
z zapalaniem i gaszeniem nie mam problemu, nie wiem tylko jak zrobic aby migala.

prosze o jakas podpowiedz

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 185
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: migajaca dioda

Post autor: fajfi » 11 gru 2008 12:18

Cześć
Użyj property node dla danej diody i wybierz "blinking".
Fajfi

honda
Posty: 210
Rejestracja: 18 lis 2008 14:13
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Re: migajaca dioda

Post autor: honda » 11 gru 2008 12:22

czesc
dzieki wielkie

Awatar użytkownika
jabu74
Posty: 48
Rejestracja: 28 lis 2006 00:00

migajaca dioda

Post autor: jabu74 » 11 gru 2008 21:18

witam
a gdzie jest to property node ?
pozdro

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1316
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: migajaca dioda

Post autor: jogurt_owocowy » 11 gru 2008 21:23

a gdzie jest to property node ?
Na palecie z funkcjami kliknij Search a znajdziesz.

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 185
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: migajaca dioda

Post autor: fajfi » 12 gru 2008 09:46

Albo prawym klawiszem myszy na odpowiednim obiekcie. Następnie wybrać "create" i tam pojawi się do kilka opcji do wyboru, m.in. "property node".
Fajfi

Awatar użytkownika
siewnikdr
Posty: 43
Rejestracja: 15 lis 2008 12:37
Kontakt:

Re: migajaca dioda

Post autor: siewnikdr » 13 gru 2008 19:20

Pozdrawiam

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: migajaca dioda

Post autor: Prorok » 05 lut 2014 13:03

a jak zmienić kolorek migania ?

pozdro

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 928
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

migajaca dioda

Post autor: Pitol » 05 lut 2014 13:34

Prawym kl. -> Properties i tam poszukaj kolorów ;)

Programowo też się da... Prop.Node -> Colors (tak mi się wydaje, nie chce mi się LV włączać)
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: migajaca dioda

Post autor: Prorok » 05 lut 2014 15:08

tylko że u mnie jest to Indicator liczba (I32) i pod "prawym" w Properties" nic nie ma o kolorkach.

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 928
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

migajaca dioda

Post autor: Pitol » 05 lut 2014 15:56

yyy... ale tu rozmawialiśmy o kontrolce Boolean, więc nie wiem skąd I32 u Ciebie.
Wstaw diagram.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: migajaca dioda

Post autor: Prorok » 05 lut 2014 16:21

Może diagram nie bedzie potrzeby. Sprawa jest taka: odczytuję dane z RS, w jednym rejestrze mam wartość I32 a w drugim na jednym z bitów informację o przekroczeniu wartości I32. W chwili jej przekroczenia wartość I32 powinna migać. Chciałbym mieć wpływ na zmianę koloru.

pozdro

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 928
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

migajaca dioda

Post autor: Pitol » 05 lut 2014 21:20

Chcesz "migać" kontrolką numeric?

EDIT: Faktycznie się da :) nie wiedziałem... no ale jak już wiem to coś powiem. Zmienić kolor napewno można z poziomu Tools -> Options -> Environment i tam poszukać koloru dla blinking. Chwilowo nie mam pomysłu jak to zmienić programowo.

Na szybko zamiast metody Blinking możesz sobie sam ją zrobić tak jak radzą w tym artykule:
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 2C0069907D
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Prorok
Posty: 51
Rejestracja: 08 mar 2011 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: migajaca dioda

Post autor: Prorok » 06 lut 2014 09:17

zmiana w Environment nie wiele mi da bo zmieni kolory wszystkich kontrolek a ja chciałbym mieć dowolnośc wyboru koloru dla poszczególnych :) .

pozdro

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 928
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

migajaca dioda

Post autor: Pitol » 06 lut 2014 13:12

W takim razie proponuję rozwiązanie od NI, które zmienia tło, a nie korzysta z opcji Blinking.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

ODPOWIEDZ